Wielki atlas roślin Polski     


strona główna >> kolory >> żółty powrót

Starzec Fuchsa

(Senecio ovatus)

 

(Senecio ovatus)

 

(Senecio ovatus)


RODZINA: Astrowate

 

WYSTĘPOWANIE: W Polsce występuje pospolicie w Karpatach i Sudetach, na niżu spotkać go można (rzadko) na Śląsku,

Wyżynie Małopolskiej, Wyżynie Lubelskiej i w Kotlinie Sandomierskiej.


Łodyga wzniesiona, naga, górą rozgałęziona. W dolnej części czerwonobrunatno wybarwiona. Cała łodyga aż po kwiatosta

jest gęsto ulistniona.


Liście nagie, podłużnie lancetowate, ostre, piłkowanoząbkowane, zwężone w wyraźny, nieoskrzydlony ogonek. Ząbki liści są proste

i niezagięte na szczycie. Środkowe i górne liście o zwężających się nasadach, zbiegających w bardzo wąsko oskrzydlony ogonek.

Górne liście niewiele tylko mniejsze od dolnych, natomiast podsadki znacznie różnią się kształtem i wielkością.


Kwiaty - koszyczki kwiatowe o średnicy 18-25 mm, zebrane w parasolowaty podbaldach. Walcowata i jednorzędowa okrywa

koszyczków o długości 6-8 mm składa się zazwyczaj z ośmiu, nagich, lub rzadko gruczołowatych listków. U podstawy koszyczków

znajdują się dodatkowe, skrętolegle ustawione listki. Na dnie koszyczków plewinki. Kwiaty siarkowożółte.

Brzeżnych kwiatów języczkowych od 5-8.


SIEDLISKO: Rośnie w lasach, zrębach, nad potokami. W Polsce występuje pospolicie w Karpatach i Sudetach,

na niżu spotkać go można (rzadko) na Śląsku, Wyżynie Małopolskiej, Wyżynie Lubelskiej i w Kotlinie Sandomierskiej.


OKRES KWITNIENIA: Lipiec - wrzesień.


WYSOKOŚĆ: 100 - 150 cm.

 


Kris1304©2010-2015